Implantul dentar

Cine poate beneficia de implantul dentar ?

Evaluari medicale anterioare interventiei chirurgicale

Care sunt etapele de tratament?

Terapia aplicata dupa inserarea implantului

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este un dispozitiv medical realizat din aliaje pe baza de titan avand forme si dimensiuni variate . Rolul implantului dentar este acela de a inlocui unul sau mai multi dinti pieduti din motive diverse . Implantul se va insera in tesutul osos devenind astfel o radacina artificiala . Ulterior pe aceasta radacina se va monta o coroana dentara.

Cine poate beneficia de un implant dentar?

Teoretic orice persoana peste varsta de 18 ani care in urma unor evaluari medicale specifice nu prezinta contraindicatii temporare sau definitive pentru acest gen de interventie chirurgicala.

Evaluari medicale anterioare interventiei chirurgicale de inserare a implanturilor

Anterior tratamentului implantar pacientul este supus unor riguroase evaluari . Acestea constau in analize de laborator ( glicemie , hemolucograma, etc. ) analize radiologice ( computer tomograf ) modele de studiu si consultul clinic ce va permite chirurgului implantolog sa decide daca pacientul este sau nu eligibil pentru implant . Daca nu se poate aplica un tratament implantar se ofera variante alternative.

Care sunt etapele de tratament ?

  • Etapa chirurgicala – Aceasta etapa are ca scop inserarea implantelor in tesutul osos conform planului de tratament . Interventia se realizeaza cu anestezie locala dozata in functie de durata operatiei si a numarului de implanturi ce urmeaza a fi inserate . De obicei acest gen de interventii chirurgicale dureaza intre 45 de minute si cateva ore . Pe tot parcursul operatiei pacientul nu are deloc sensibilitate dureroasa . Dupa etapa chirurgicala implanturile vor intra intr-o perioada de liniste numita perioada de osteointegrare care dureaza 1-3 luni.
  • Etapa protetica – este etapa in care implantului I se va atasa coroana dentara definitiva , cea pe care pacientul o va vedea in cavitatea bucala .Ea se realizeaza dupa incheierea perioadei de osteointegrare . Timpul necesar pentru realizarea coroanei sau structurilor protetice definitive ( daca avem mai multe implanturi inserate ) este de aproximativ o luna de zile.
  • In anumite cazuri imediat dupa inserarea implanturilor se poate trece la etapa protetica fara pauza de 1-3 luni. In acest fel implanturile vor fi incarcate imediat fie cu lucrarea protetica definitiva fie cu una provizorie executata din PMMA.
implant-dentar (1)

Terapia aplicata dupa inserarea implantului

Postoperator pacientului I se vor administera anti-inflamatoare si antibiotice pe o perioada de 7-10 zile. Concomitent se vor respecta anumite regimuri de alimentatie si igiena orala.

Implantul dentar se poate insera pe o zona vindecata dupa indepartarera / pierderea unuia sau mai multi dinti sau imediat postextractional.

Call Now Button